21 juni 2013; duurzaamheidscongres Stichting Veldleeuwerik

21 juni 2013; duurzaamheidscongres Stichting Veldleeuwerik

Vrijdag 21 juni was het duurzaamheidscongres georganiseerd door Stichting Veldleeuwerik. Dit congres werd gehouden in het prachtige Rabobank gebouw te Utrecht. Onze regiogroep is vroeg in de ochtend met de trein van 7.54 uur vanuit station Dronten vertrokken naar het congres gehouden in Utrecht. Dit congres gaat over telers en ketenpartijen die samenwerken om op een duurzame wijze voedsel te produceren. Meer dan 350 telers, 50 bedrijven uit de agro- en voedselindustrie zijn in Stichting Veldleeuwerik verenigd om deze samenwerking vorm te geven. Tijdens dit congres word er ook een duurzaamheidsaward uitgereikt aan 1 van de 35 regiogroepen van Veldleeuwerik die er inmiddels zijn in Nederland. Centraal in Veldleeuwerik staan de telers die met elkaar in de regiogroep kennis uit wisselen om stappen te maken in duurzaamheid. Door het uitreiken van een award wil Veldleeuwerik dit benadrukken. Om de award te kunnen winnen moesten we als regiogroep motiveren waarom wij vinden dat wij deze award verdienen. Samen met 3 andere regiogroepen zijn wij als regiogroep 8 uit Oostelijk Flevoland genomineerd. Aan het eind van het congres maakt directeur Henk Heinhuis van Veldleeuwerik bekend wie deze award gaat winnen. Sprekers uit de agrarische sector, het bedrijfsleven, de overheid en NGO’s presenteren tijdens het congres hun visie op het verduurzamen van de voedselproductie. Zij vertelden ons hoe idealisme en bedrijfsbelangen elkaar versterken. BIj aankomst in de lobby van de Rabobank eerst tijd voor een kopje koffie. Tijdens het congres was Inge Diepman de dagvoorzitster. Sprekers waren o.a. Piet Moerland van Rabobank, Gert Sikken van Suikerunie en voorzitter Stichting Veldleeuwerik, Kees Lever van Economische zaken en Johan van den Gronden directeur Wereld Natuur Fonds. Twee telers van het eerste uur Adrie Vermeulen en Aard Robaard vertelden over hun ervaringen als agrarier in Stichting Veldleeuwerik. Extra leuk was tijdens de ochtendsessie dat Bastiaan Geleijnse van Fokke en Sukke er was om leuke cartoons te maken tussen de sprekers door. Na de lunchmaaltijd gingen Joris Lohman van Youth Food Movement en Eric Pelleboer van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt met Maarten Leseman van ZLTO in discussie op zoek naar antwoorden op o.a. de volgende vragen:
Wat wil de markt en de consument?
Wat doet de boer om hierop in te spelen?
Hoe kunnen consumenten en producenten samenwerken? Helaas hebben we niet gewonnen want regiogroep uit Zuid West Nederland ging er met de award vandoor. De award werd uitgereikt door Henk Heinhuis directeur van Stichting Veldleeuwerik. Al met al was het een zeer leuk congres waarna na afloop in de lobby onder het genot van een drankje nog genetwerkt kon worden. Rond 17.50 zijn we als regiogroep na een inspirerende dag, wel zonder award, weer met de trein huiswaarts gegaan.