26 mei 2013; sombere natte week

26 mei 2013; sombere natte week

We hebben een sombere, natte en koude week achter de rug. De droogte is nu even verdreven. In een week tijd is er verdeeld over de week ca. 41 mm regen gevallen, met als toppunt dinsdag 23 mei met 19 mm. Ook is het nog erg koud er bij. De gewassen groeien daardoor ook niet hard. Volgens KNMI is 2013 het koudste voorjaar sinds 1962. Hadden de suikerbieten en de uien vorige week nog een kleine groeivoorsprong op 2012 dat is in een week omgekeerd. De aardappelen staan nog steeds niet boven. Percelen vroege aardappelen die in Flevoland nu bovenkomen zien gewoon geel van de kou. Dat geld ook voor de mais bij de veehouders. De wintertarwe loopt ook nog steeds ver achter. De drains lopen door de regenval nu sinds lange tijd weer volop. Ook in de kavelsloten stroomt sinds lange tijd weer water van betekenis. Komende week lijkt het ook nog niet veel beter. De temperatuur klimt wel weer wat langzaam op, maar Mei zal de geschiedenisboeken in gaan als erg koud. De kans word steeds groter dat de zomer dit jaar wel eens warm kan worden, want de natuur herstelt zich meestal altijd.