21 oktober 2012: wanneer tarwe zaaien?

21 oktober 2012: wanneer tarwe zaaien?

Het weer wil nog niet echt meewerken. Waar blijft de zon? We staan al een week startklaar om de wintertarwe te zaaien.

Deze maand inmiddels al 71 mm neerslag gehad, allhoewel het in Flevoland nog meevalt vergeleken met het westen van het land. Vooral in de nacht van donderdag op vrijdag (18 en 19 oktober) viel toch nog even een flinke bui van 8 mm. Als de zon er eens goed bij zou komen dan droogt het van boven wel weer snel af, maar dat valt nog steeds tegen. De kans is wel groot dat we aan de hand van de beloofde weersverwachting, komende week dan eindelijk tarwe kunnen gaan zaaien.

Dit jaar zaai ik 2 rassen op 2/5 van het bedrijf. Voor zaaizaadvermeerdering teel ik op 1 perceel 10 haDelmare. Deze teel ik voor Agrifirm. Op een ander perceel van 9,5 ha teel ik het ras Lincoln. Deze teel ik ook voor Agrifirm.

De wintertarwe zaai ik in het 2012 geoogste aardappelland en bietenland. Het aardappelland moet los gecultert worden en het bietenland geploegd. Beide percelen zijn nu nog te nat.