10 juni 2012: weekoverzicht

10 juni 2012: weekoverzicht

Afgelopen week de eerste Akkerranden Flevoland clusterbijeenkomst gehad van cluster Elandweg. Bij een teler aan de Elandweg hebben we met andere telers uit de cluster met een akkerrand, zijn meerjarige akkerrand bekeken. Wat voor soorten planten vinden we? Zitten er al natuurlijke vijanden van luizen in de akkerrand en komen er in het naast gelegen perceel wintertarwe al luizen voor? Beide is eigenlijk nog niet het geval. De akkerrand bloeit nog niet echt en er zitten sporadisch wat luizen in de wintertarwe. Het is nog te vroeg. Binnenkort zal dit wel veranderen. Bij een volgende bijeenkomst kunnen we dit bekijken. Mijn eigen akkerrand begint al wat te bloeien. De eerste plant van de akkerrand die bloeit is, boekweit.

10 juni 2012: weekoverzicht

Het zal niet lang duren voordat er ook andere planten gaan bloeien. Dan komen de natuurlijke vijanden van de luizen ook op de bloeiende planten af.
Deze natuurlijke vijanden trekken dan ook een perceel aardappelen of wintertarwe in en dat is ook de bedoeling van zo’n akkerrand. Zie Akkerranden Flevoland.

Ook heb ik weer een bijeenkomst gehad van Stichting Veldleeuwerik bij een teler die bij mij in de studiegroep zit. Zijn duurzaamheidsplan is besproken. Tevens zijn er actuele zaken besproken. Zie regiogroep in beeld, groep VIII in Oostelijk Flevoland. Tot dusver ben erg enthousiast over de Stichting Veldleeuwerik. Zeer leerzaam. Over een maand gaan we bij een collega uit onze studiegroep een profiel van de bodem bekijken.

Begin van de week ben ik bij de winnaar van de Pieperprijsvraag langs geweest om zijn gewonnen bodywarmer van Harrysfarm te overhandigen. De winnaar was loonbedrijf De Lange uit Swifterbant.

10 juni 2012: weekoverzicht

De trotse winnaar van de Pieperprijsvraag, Edwin de Lange met zijn broer Wilmar en hun hond. Volgend jaar komt er weer een nieuwe prijsvraag.

10 juni 2012: weekoverzicht

De heftruck heeft een onderhoudsbeurt gehad. UItgevoerd door Post uit Kampen. De olie is ververst. Filters vervangen en lagers nagekeken.