17 september 2011: uien gerooid

17 september 2011: uien gerooid

Vrijdagmorgen om 10 uur begonnen met de 9 ha uien die ik zelf moet rooien. Hieronder een reportage.

Eerst heeft 1 van mijn 2 collegas een dag ervoor al 3,6 ha gerooid. Het rooien van de uien verloopt dit jaar moeizaam. De uien zijn ver afgestorven en daardoor hebben de plensbuien van de afgelopen tijd de grond dusdanig vernield dat er veel brokken grond de rooimat overgaan. Wat ook een probleem op de klei kan zijn, zijn wormen. Je zou verwachten die zijn goed voor de grond maar dit type worm niet. De grond bovenin zit vol met gaatjes van deze worm. Het schijnt dat deze worm een verklevende stof afscheid waardoor de grond moeilijk kapot breekt. Je krijgt dan ook brokken klei die op de rooimat moeilijk te breken zijn. In natte zomers als dit jaar komt dit “wormbeestje” weer in beeld.

De uien hebben door het droge voorjaar (“we zouden het bijna vergeten”) veel wortels gevormd en aan deze wortels zit nu ook veel grond wat er moeilijk af te krijgen is. Je zou zeggen wachten op droger weer, maar het is gek elke dag dat de grond opdroogt hierdoor gaat het rooien niet beter. Dus er zit niets anders op om dan de grond maar te accepteren en doorgaan met rooien. Hopelijk kan straks de uienlader en de stortbak er nog veel klei uithalen.

Opvallend is dit jaar het verschil in voorvrucht. Ik heb 2 voorvruchten voor de uien namelijk wintertarwe en winterpeen. Je zou zeggen het wintertarweland rooit het mooist, maar dat is zeker niet het geval. Een verschil is nog wel dat het winterpeenland gespit is met een krukasspitter en het tarweland geploegd. Het peenland rooit dus veel schoner terwijl de winterpeen er vorig jaar nog afgesmeerd is.

17 september 2011: uien gerooid

Resultaat van flink wat wormen. Gelukkig is niet alles zo.

Maar goed, dus om 10 uur in de ochtend begonnen met de 5 ha bewaaruien van het ras Bennito. Rond 22.00 uur had ik die eruit. Daarna verder met de 4 ha Premito aflanduien. Ik heb de hele nacht doorgerooid met het oog op de weersvoorspelling en dan zou mijn collega vandaag (17 september) als het weer mee zou zitten ook nog de uien eruit kunnen rooien. Dan konden we tevens de Case trekker klaarmaken voor de aardappelrooier.
Helaas door de regenbui van net is dit nog niet gelukt. Ik was om 7 uur in de ochtend klaar met mijn uien. 20 uur rooien over 9 ha. Op het winterpeenland kon ik makkelijk 4 km/uur rijden maar op het tarweland maar 3,3 km/uur. Maar ze zijn eruit. Als het droog is kunnen we komende week de uien inschuren. De afland uien moet ik nog steeds verkopen.