14 november 2010; winterpeen oogst

14 november 2010; winterpeen oogst

Afgelopen week de eerste peen gerooid. Het heeft allemaal lang geduurt. Door de planning die de Dutch Carrot Group heeft gemaakt voor haar telers kwamen wij dit jaar als bijna laatste aan de beurt. Dinsdag 9 november zijn we aan het einde van de dag bij mijn collega begonnen. Daar hebben we woensdagavond 10 november de peen er uit gekregen. Loonbedrijf Heyboer uit Biddinghuizen oogst de winterpeen. Voordat we konden beginnen dinsdag moesten we eerst 3 kantelkarren uit Zuidelijk Flevoland ophalen. Bijna een uur rijden. De rooimachine had daar net een perceel peen geoogst en zou daarna naar ons toe komen. We rijden dit jaar bij met 3 nieuwe kantelkarren waar 6 kisten op kunnen. Donderdagmorgen 11 november bij mij begonnen, maar zijn hier rond het middaguur uitgeregend. Omdat het perceel te bereiken is via 2 dammen is het een heel spektakel om de lange karren netjes over de dam heen te krijgen. De laatste kar nam een iets te krappe bocht waardoor de wortels met kist en al de sloot ingleden. Loonbedrijf Breure heeft later die middag met de kraan de wortels uit de sloot gevist. Vrijdagmorgen besloten om na het weekend weer verder te gaan. Vooral ook omdat er veel regen verwacht werd. Tot dusver is dat gelukkig allemaal nog meegevallen.
Morgenvroeg (15 november) bekijken we of we weer verdergaan. Nog even zwoegen en dan is oogst 2010 eindelijk ten einde.