14 oktober 2010; aardappels gerooid

14 oktober 2010; aardappels gerooid

Dinsdagmiddag 14 oktober om 16.30 uur gingen de laatste aardappels de bewaring in. Zondag 12 oktober zijn we begonnen met rooien. Het rooien ging goed. De snelheid van het rooien lag boven de 4 km/uur. Komt ook omdat het gediepploegde lichte grond is. Doordat het loof al ver afgestorven was werd de loofklapper dit jaar niet gebruikt.De opbrengst is niet best, we konden 2 rondjes van totaal 1200 meter rooien voordat de 12 tons Beco kipwagen vol was. Ik was bang voor rotte aardappels, maar gelukkig waren die bijna allemaal uitgerot.
De rotte aardappels werden door de axiaalset eruit gehaald. Restanten van rotte aardappelen achter de rooier. Vooral in de lagere plekken van het land zat er rot. Daar heeft het water van eind augustus te lang tussen de aardappelruggen gestaan. De rooier en de stortbak halen de meeste grond eruit zodat de aardappels mooi de bewaarplaats in gingen. De aardappels zijn behandelt met Grostop Ready om kieming van de aardappels tijdens de bewaring te voorkomen. Nu worden de aardappels in de bewaarplaats droog gedraait.