12 september 2010; rot in aardappels

12 september 2010; rot in aardappels

In het aardappelperceel is nu de schade te zien van de hoeveelheid regen van 2 weken terug die we gehad hebben. In de aardappelrug zijn vooral de aardappels die diep zitten gaan rotten. APF Holland heeft afgelopen maandag al 3 monsters uit het perceel gehaald. DIt om te bepalen wat de opbrengstverwachting en de kwaliteit van het produkt is. In 2 monsters is rot gevonden in een ander monster niet, maar wel duidelijk is dat het een moeilijke oogst gaat worden. Tevens zitten er ook knollen bij die door phytoptora aangetast zijn.
Om problemen in de bewaring te voorkomen is het advies om de rotte knollen in de grond te laten uitzieken zodat ze niet de bewaring in komen. De opbrengstverwachting is maar 41 ton/ha. Er is wel een correctie toegepast van 12 % voor inwicht, rooi- en bewaarverliezen. De prijsverwachting is wel goed, maar dat mag dan ook wel met dit soort lage opbrengsten. Het onderwatergewicht is met 429 erg hoog.