20 augustus 2010; oogst wintertarwe

20 augustus 2010; oogst wintertarwe

Donderdag en vrijdag 19 en 20 augustus is de wintertarwe geoogst. Na de laatste regen van woensdagmorgen 18 augustus heeft wind en zon de tarwe goed laten opdrogen zodat we donderdagmiddag 19 augustus rond 5 uur konden beginnen met het perceel tarwe voor de zaaizaadvermeerdering. Na begin van de middag een handgewreven vochtmonster uit de tarwe genomen te hebben op naar het depot van Agrifirm in Dronten om het vocht gehalte te bepalen. Daar kwamen we op een vocht % van 21 %. Met de slechte weersvooruitzichten vanaf zondag in mijn gedachte toch maar besloten om rond 5 uur te beginnen. Het loonbedrijf Breure/De Waard wilde natuurlijk ook graag beginnen en met de harde wind zou de tarwe per uur droger worden.
Een John Deere combine met een ca. 7,5 meter breed maaibord van loonbedrijf Breure is rond 5 uur begonnen aan het 10,7 ha groot perceel bestemd voor zaaizaad (ras=Lincon). Omdat er verder eigenlijk nog maar weinig boeren wilden beginnen kwamen er in de loop van de avond nog eens 2 combines van Breure bij zodat rond tien uur s’avonds het preceel er af was. Wat exact het vocht gehalte was van deze tarwe weet ik niet maar 1 combine mat een vocht gehalte van ca. 17,4%. De echte uitslag hoor ik later komende week. De 10,7 ha voor zaaizaad word via vrachtwagens naar Agrifirm in Emmeloord getransporteerd. Daar word de tarwe opgeslagen, gedroogt en later geschoond om als zaaizaad weer in de handel terecht te komen. De opbrengst van de tarwe is goed . De bunker van de combine is na 1 rondje hartstikke vol. Ook wat pech hoort bij de oogst. Even 1 combine met stilstand. Later kon de combine weer verder gaan met dorsen.

Vrijdagochtend 20 augustus rond 11 uur ging 1 combine weer verder met een 6,5 ha groot perceel van het ras Arezzo. Deze is bestemd als bak of voertarwe. Door het inmiddels al mooiere weer was deze tarwe al rond de 16 % vocht. Al het stro verhakselt de combine. Zo probeer ik het organische stof gehalte van de grond enigzins op peil te houden. Tevens geen extra insporing van de zware stropers meer op het land. De grond was toch nog behoorlijk nat waardoor de combine toch nog al wat sporen achterliet. Met mijn eigen tractor en kipwagen stort ik deze tarwe bij de betonplaat van de windmolen. Agrifirm haalt de tarwe dan op. Dit scheelt me heel wat toestand op de openbare weg naar Dronten.