17 mei 2009; winterpeen zaaien

17 mei 2009; winterpeen zaaien

Loonbedrijf Heyboer uit Biddinghuizen heeft donderdag 14 mei de winterpeen gezaaid. Doordat de meeste gangbare peen in Flevoland alweer gezaaid is konden ze met 2 zaaimachines zaaien. Dit jaar is het ras Nerac gezaaid. Het was eigenlijk nog te droog om te zaaien. Omdat de weersvoorspelling was dat er toch regen op komst kwam heb ik de gok genomen. Die gok is goed uitgepakt want vrijdag 15 mei heb ik 21 mm regen gehad. En vandaag (17 mei) 17 mm. Voldoende om de peen te laten kiemen. De winterpeen teel ik voor de Dutch Carrot Group.


Donderdagmiddag 14 mei heeft Openbareschool De Flevosprong uit Dronten ons windpark bezocht. Ze vonden het allemaal erg indrukwekkend om een windmolen van zo dichtbij te zien.

17 mei 2009; winterpeen zaaien 17 mei 2009; winterpeen zaaien


Woensdagmiddag 13 mei ben ik uitgenodigd bij de opening van het Pieperpad in Marknesse.
Dit is een 1000 km lange fietsroute die langs Biologisch aardappelvelden gaat. Voor de informatiefolder die is uitgebracht heb ik fotos van de levensloop van de aardappel geleverd. Locatie voor de doop van deze ‘eersteling’ van het Pieperpad was het bedrijf van biologisch aardappelteler Niek Vos in Kraggenburg (Flevoland). Aan kersvers Tweede Kamerlid Hein Pieper de eer om de officiële openingshandeling te verrichten, samen met Gert van der Zwan, directeur van het Clusius College in Zwolle. Bij het poten van de laatste aardappelrassen op het speciaal aangelegde demonstratieveld kregen zij assistentie van dertig ‘brugpiepers’ van het Clusius College. De betrokkenheid van deze school bij de presentatie van het Pieperpad was geen toevallige: het was de Vlaamse botanicus Carolus Clusius die de aardappel rond 1600 naar Nederland bracht.