9 november 2008; winterpeen geoogst

9 november 2008; winterpeen geoogst

Woensdag 5 en 6 november is de winterpeen geoogst. Loonbedrijf Heyboer uit Biddinghuizen heeft de peen gerooid. Het rooien verliep goed ondanks een beetje miezerige regen tijdens de oogst. Het was dan ook glibberen op het erf. Met speciale kantelkarren, waar 4 kisten per wagen op gaan, worden de kisten naar het erf vervoerd. 3 kantelkarren zij nodig om de klembandrooier van Heyboer goed bij te kunnen houden. De kisten lijken goed vol maar nadat de peen in Beringen is aangekomen is de peen al een stuk ingezakt. Belangrijk is dan ook dat de kisten goed vol zitten. De transportkosten zijn hoog. Het was een komen en gaan van vrachtwagens die de volle peenkisten naar Hiemstra in Beringen moet vervoeren. 21 vrachtwagens zijn nodig geweest om mijn peen naar Beringen te vervoeren. Er zijn 142 kisten peen per ha geoogst. In januari word de peen getarreerd. Dan weet ik pas echt wat er netto aan goeie kwaliteit B-peen in de kisten zat. De winterpeen teel ik voor Agrifirm. Een deel heb ik verkocht voor een vaste prijs een ander deel heb ik in de pool bij Agrifirm.


Inmiddels 1 kavel van 21 ha omgeploegd. Nu moet ik alleen nog 3,2 ha suikerbieten oogsten. Deze moeten rond Sinterklaas gerooid zijn.