12 augustus 2007; oregano oogst

12 augustus 2007; oregano oogst

De oregano is afgelopen maandag gemaaid. Met een 9 meter zwadmaaier van loonbedrijf Breure werd de 3 ha oregano er in 30 minuten afgemaaid. De oregano word op een zwad gelegd waarna een hakselaar van PPO de oregano verhakselt en in een container blaast. Er kan zo’n 500 meter zwad oregano in de container waarna de container naar PPO gebracht word . Daar wordt door middel van stomen de olie er uit gehaald. De container wordt helemaal afgesloten. Er wordt stoom onderin de container gebracht (ca. 120 graden) waardoor de olie met het stoom naar een ketel word getransporteerd die het weer afgekoeld zodat de olie afgetapt kan worden. Dit jaar is de olieopbrengst stukken minder als vorig jaar. Dit heeft alles te maken met de natte julimaand, ca. 50 liter olie per ha.