11 oktober 2006: Bildtstar rooien

11 oktober 2006: Bildtstar aardappels rooien

Vandaag hebben we de Bildtstar eindelijk er uit kunnen rooien. Het eerste rondje met de rooimachine moest er een trekker extra voor om vooruit te komen. Later toen de zon er bij kwam ging het rooien steeds beter. Ondanks de 76 mm regen van afgelopen week ging het rooien nog geen eens zo slecht. De aardappels zijn wel wat behangen met wat klei. De komende dagen ga ik bij mijn collega verder met aardappelrooien. De opbrengst van de Bildstar is beduidend beter dan van de Zorba (schatting 50-55 ton bruto/ha). Er zitten wel wat doorwasknollen in de Bildstar, waardoor de netto-opbrengst wel wat lager zal uitvallen. De Zorbas zijn inmiddels droog geventileerd. De phytophtora in de Zorba lijkt mee te vallen. Bij bemonstering van de afnemer was er van de 50 knollen 1 aardappelknol besmet. Word vervolgd.