25 september 2005: aardappeloogst

30 september 2006

De Zorbas zijn maandag t/m woensdag gerooid (18,19 en 20 september). Echt vrolijk werd ik niet van het rooien omdat er in de Zorbas toch meer phytophtora in de knollen zat dan ik had verwacht. Ik schat zeker 10 %. Ze zitten nu in de bewaring en probeer ze droog te ventileren. De extreem natte augustusmaand heeft de phytophtora flink doen uitbreiden in de Zorbas wat door het 30 % mindere pootgoed (door Fusarium aantasting) een open gewas werd.
De regen heeft de schimmelsporen in de aardappelrug doen inspoelen. De opbrengst valt ook zeer tegen. Ik schat rond de 40 ton/ha. In een normaal jaar moet er toch wel 55 tot 60/ha geoogst kunnen worden. De Bildtstar zijn voor de tweede keer gespoten nu met Reglone. Dit is ook weer gedaan met de spuitmachine van PPO (zie update 15 september).Nu kon er flink bespaard worden op middel. Normaal word er 2 liter gespoten. Nu kon er met 0,5 t/m 1,5 l gespoten worden.

30 september 2006: De Zorbas liggen nu ruim een week in de bewaarplaats. Ik ventileer deze continu om ze goed droog te krijgen ivm knolphytophtora. De Bildtstar wil ik komende week rooien. De grond is inmiddels wel droog bovenop. Deze grond kan de aardappelen tijdens het rooien beschadigen. Er zijn in de buurt verschillende akkerbouwers die hun aardappelen beregenen om te kunnen rooien. Een hele extreme situatie. Komende week word er weer regen voorspeld dan zal het weer beter gaan met rooien.
Op het perceel waar in 2007 aardappelen komen is kippemest gestrooid. Met de triltandcultivator is de mest erna ingewerkt.