16 augustus 2006: oogst wintertarwe

16 augustus 2006: oogst wintertarwe

Na een lange periode van nat weer heb ik woensdagmiddag 16 augustus de wintertarwe eindelijk kunnen dorsen. De weersvooruitzichten waren op dat moment slecht zodat ik toch maar de combine heb besproken. De wintertarwe werd wel met veel vocht (schatting tussen de 20 en 21 % vocht) gedorsen maar het risico op schot en uitval van wintertarwe werd steeds groter.
De wintertarwe moet eigenlijk een vocht percentage van 15,5 % hebben met het dorsen. Daarboven betaal ik droogkosten aan afnemer Agrifirm. Hoe hoger het vocht % hoe hoger naar verhouding de droogkosten worden. De wintertarwe werd gedorsen met een John Deere 9780i CTS (6,5 mtr maaibord en Starfire GPS) van PPO Lelystad. De combine kan de opbrengstgegevens in kaart brengen, tbv het Geologisch project waar ik aan meedoe. Om het graan snel naar een depot van Agrifirm in Swifterbant te brengen had ik ook een trekker met een kipwagen van PPO ingehuurd. In de kipwagen kan ca. 25 ton wintertarwe. Zo kon ik de combine, die bijna 2 ha/uur kan dorsen, bijhouden. De Bristol wintertarwe bracht een zeer goeie opbrengst op van, afhankelijk van het definitieve vocht % wat ik nog niet zeker weet, tussen de 10,7 en 11 ton/ha.

Direct na het dorsen werd het stro door Van Dalen uit Swifterbant geperst.

16 augustus 2006: oogst wintertarwe

16 augustus 2006: oogst wintertarwe

Onze zoon Marc en neef Frank op een strobaal.


Het land heb ik daarna losgetrokken met een Evers woelpoot.

16 augustus 2006: oogst wintertarwe

Woelen tarwestoppel.