13 september: aardappels rooien

13 t/m 16 september 2003: aardappels rooien

Donderdag en vrijdag 11 en 12 september zijn we begonnen met aardappelrooien. Eerst heb ik het loof geklapt om het rooien te vergemakkelijken.

Daarna kon het rooien beginnen. Het rooien gaat onder droge omstandigheden, ondanks de 16 mm regen van afgelopen week. Bovenop is de aardappelrug wel wat vochtig, maar onderin is het nog droog. De aardappels komen dan ook hartstikke schoon te schuur in. Het bewaren word daardoor wel wat moeilijker. Voor het bewaren mag een aardappel best wel behangen zijn met grond. Maandag gaan we weer verder. Het weer is perfect. Dus haast maken hoeft nu niet.

Dinsdagmiddag 16 September de laatste aardappels gerooid. Door de mindere opbrengst en een schoon produkt was de bewaring minder vol als andere jaren. Door de droogte zijn er nog heel veel aardappelen die gerooid moeten worden . In verband met rooibeschadiging wachten deze boeren af tot het gaat regenen of sommigen gaan zelfs beregenen.
Voordeel is nu wel dat de temperatuur zeer hoog is wat de kans op rooibeschadiging weer wat vermindert. Het kan alleen nog maar kouder worden.

De grond heb ik direkt na het rooien los getrokken met een woelpoot. In het aardappelland word straks begin oktober de wintertarwe weer gezaaid.
De groenbemester is eindelijk een beetje gaan groeien. De regen van een week eerder heeft er voor gezorgd dat droog liggend zaad alsnog is gaan kiemen.