11 november 2000

Woensdag (8-11) de laatste 4,5 ha bieten gerooid. We begonnen eerst met onze eigen kipwagens (enkelasser Veenhuis 8 ton) maar dat bleek al gauw geen goed idee. Omdat we met de kipwagens steeds over twee dammen de sloot over moetsen het kavelpad op, werden de sporen dieper en dieper.
1 kipwagen viel al bijna om. Met de andere kipwagen hadden we al pech dat deze na het leeg kippen niet meer naar beneden wilde. We hebben daarom maar een collega uit de buurt gevraagd die met een grote Miedema 16 tonner met bestuurbare achteras kwam.
Het bietenrooien zelf ging op zich wel goed ,doordat het zo nat was glibberden de bieten de grond uit.
Maar ik ben blij dat ze eruit zijn want veel beter word het niet meer.
Ze liggen nu nog ruim een week bij de boerderij voordat ze opgehaald worden en naar de suikerfabriek van Cosun in Groningen gaan.Na het bietenrooien hebben we direct het land gewoeld en het perceel samen met de percelen waar vlas en gerst stonden proberen om te ploegen, maar dat is voor de helft gelukt want de regen van afgelopen vrijdag (29 mm) gooide roet in het eten. Nu maar weer wachten op beter weer.

Er moet nog veel gebeuren op het land, waaronder metsverspreiden, 9 ha tarwe zaaien en nog eens ca 30 ha ploegen. In een normaal jaar had dat al klaar moeten zijn.