1 november 1999

12 oktober heb ik de eerste bieten gerooid. De bieten worden gerooid door loonbedrijf Breure uit Swifterbant. Er werd gerooid met een Vervaet bietenrooier.
De opbrengst viel met 76 ton/ha erg mee, het suiker % lag op 16,23. Ook de tarra viel mee, 15 %.

Afgelopen twee weken veel geploegd. De grond valt mooi om dit jaar .
Het gediepploegde land heb ik laten tussen draineren. Dit om een goede ontwatering te krijgen op dit stuk land.

Op een deel van dit land zijn afgelopen week tulpen geplant. Deze tulpen worden in netten geteelt. Het land word verhuurd aan een bollenteler uit Bovenkarspel (N.H.).
Door de tulpen in netten te telen word er tijdens het rooien aanzienlijk minder grond mee genomen. Wat een hoop transport scheelt. De tulpen bloeien rond april en worden in juni/juli geoogst.

De aardappelen in de schuur zijn al vroeg gegast. De aardappels zijn dit jaar namelijk erg kiemlustig. Kieming van de aardappels moet worden voorkomen om kwaliteits en gewichtsverlies tegen te gaan.
De apparatuur word achter, in speciale gaten, in de schuur gestoken. De apparatuur vernevelt het vloeibare middel tot gas zodat dit gas door de hele partij aardappelen heen word geblazen. Het gas zet zich af op de aardappelen zodat deze voorlopig niet kunnen kiemen. Het gassen word na 4 a 6 weken weer herhaald afhankelijk van hoe lang de aardappels bewaard worden. Ik lever de aardappels af in maart zodat ik meestal met 3 a 4 keer gassen kan voldoen. De volgende keren gassen gebeurt met een halve dosering.