Het bedrijf Harrysfarm
Hier kunt u alles lezen over het bedrijf, het materiaal, het erf enzovoorts
Hier kunt u alles lezen over het bedrijf, het materiaal, het erf enzovoorts
Bouwplannen van 1967 – 1998
De Haver kon half maart al gezaaid worden, het gewas kreeg hierdoor een vlotte start. In de zomermaanden ontwikkelde het gewas zich goed. De structuur van de grond was wel slecht, waardoor de opbrengst met 4,4 ton/ha tegenviel. De reden van de slechte structuur was dat de grond onder minder goede omstandigheden was geploegd. De prijs was Fl 30,33/100 kg.
De zomergerst werd ook vroeg gezaaid, waardoor het gewas goed profiteerde van het vroege voorjaar bij de groei. De opbrengst was 4,8 ton/ha. In die tijd was de prijs voor zomergerst ca. 14,8 euro/100 kg.
De suikerbieten konden voor een deel ook vroeg gezaaid worden, maar na Pasen (26 Maart) gooide de regen roet in het eten, waardoor het drie weken duurde voordat verder gezaaid kon worden. Na de regenperiode volgde een weertype met schraal sterk drogend weer. Door korstvorming konden sommige bieten moeilijk opkomen. De grond werd dan aangerold. Door het koude weer in die periode groeiden de bieten slecht. In de tweede week van Mei fleurde een regenbui alles weer op. Na die periode werden de bieten nog gedund. Ook hadden de bieten in die tijd nog veel last van koolzaadopslag en muur. Het zonnige warme weer in de zomermaanden deed niet alleen de planten goed, maar bevorderde ook het leefklimaat voor veel ongedierte zoals luis,aaskever en de larve van de bietevlieg. Er werd tweemaal gespoten om schade aan de bieten te voorkomen. De uiteindelijke opbrengst vergeleken met andere telers viel tegen, 54,3 ton/ha. Het suikergehalte van de bieten was wel goed namelijk 16,21 %. Het tarra % lag op 25 %.
Het weer van 1967
Januari was uitzonderlijk droog. De maanden februari en maart hadden ongeveer de normale hoeveelheid neerslag. April was ruim twee weken nat, waarna een periode volgde van koud, sterk drogend weer. De maand mei begon met droog en schraal weer. Aan het eind van de eerste week van mei viel er nog een lekker buitje, maar daarna werd het weer droog. Zware regenval op 29 mei deed de gemiddelde hoeveelheid neerslag in de polder over deze maand aanzienlijk boven het landelijk gemiddelde stijgen. In juni viel echter slechts de helft van de normale hoeveelheid. Net als juni werd ook juli droog en zonnig. In de maand augustus viel meer regen dan het gemiddelde. Toch konden de graangewassen in die maand onder goede omstandigheden worden gedorst. Er viel in die maand 87 mm regen.Begin september was goed. Aan het eind van de maand viel er nog veel regen, maar in de eerste week van oktober was het weer goed, waarna daarna weer veel regen viel. Half november werd het weer beter, maar een echte winter kregen we niet.
Wintertarwe (voor zaaizaadvermeerdering)
De weersomstandigheden voor het zaaien van Wintertarwe was in de herfst van 1971 zeer gunstig. De gezaaide tarwe stond snel boven en ze ontwikkelde ook tijdens de wintermaanden goed. Net zoals in de voorgaande jaren deden in de winter de ganzen, eenden en fazanten zich te goed aan de jonge tarweplantjes. Dankzij het relatief droge weer werd geen schade van betekenis veroorzaakt. De eerste Stikstof bemesting werd reeds vroeg in het seizoen gegeven waardoor het gewas spoedig begon te groeien.
De tarwe kreeg vrij vroeg in het seizoen te maken met een meeldauwaantasting ,later kwam daar nog bruine roest bij. De oogst van de tarwe verliep traag , daar was het wisselvallige weer in Augustus de oorzaak van. De opbrengst en de prijs van de tarwe bleven achter vergeleken met 1971. 4500 Kg tarwe bij een prijs van 28,09 euro/100 Kg. Voor de stro werd maar 18,15 euro/ha gevangen.
Haver
Dit jaar werd het ras Astor geteeld voor de zaaizaadvermeerdering. De haver had een goede start. Ze reageerde sterk op de toegediende stikstofgift, dit waarschijnlijk als gevolg van de grote voorraad stikstof die nog van het vorige groeiseizoen in de grond was gebleven. Door de zware regenval van begin Augustus ging de haver plat. Deze haver was dan ook moeilijk te dorsen. Het weer tijdens het dorsen was gelukkig wel goed. De opbrengst was matig, 4840 kg/ha bij een prijs van bijna 21,32 euro/100 kg. De stro bracht 18 euro/ha op.
Pootaardappelen
Het poten van de aardappelen verliep zeer vlot. De grond was droog en de structuur goed. Tijdens het groeiseizoen groeiden de aardappels goed wat weer zeer gunstig was voor het optreden van Aardappelziekte. Er moest regelmatig gespoten worden tegen deze ziekte. De selectie van de pootaardappelen verliep moeilijk, een storm in de laatste week van Mei vernielde veel blad zodat de aardappelen bijna niet te selecteren waren. Het rooien van de pootaardappelen verliep moeizaam. Na het doodspuiten droogde de grond slecht waardoor er veel grond mee de schuur inkwam. De kg opbrengst was wel goed, 36,9 ton/ha bij een gemiddelde prijs van 11,76 euro/100 Kg.
Suikerbieten
Onder gunstige omstandigheden werd Half Maart begonnen met bietenzaaien. Op 1 April stonden de bieten al boven. Daarna kwam er een koude periode met hagelbuien en wat nachtvorsten waardoor de groei afgeremd werd. Ondanks het vroege zaaidatum waren de bieten op 1 Mei niets verder in ontwikkeling dan in jaren dat laat werd gezaaid. De bieten moesten na een groeizame periode in Mei snel worden gedund. Aardappelopslag kwam dit jaar veelvuldig voor. Eind September werd begonnen met de oogst, zowel de kg opbrengst als het suikergehalte was in deze periode laag, maar door het zonnige weer en de relatief koude nachten in Oktober steeg het suikergehalte snel. De Kg opbrengst was gemiddeld 54,3 ton/ha met een suik
Wintertarwe
Het tarwe zaaien verliep in de herfst van 1968 moeizaam. Door de vele regenval in oktober was het moeilijk om een goed zaaitijdstip te vinden. Bij het zaaien was de grond stug en nat, en dus moeilijk te bewerken. De weersomstandigheden in de winter waren zo goed dat de tarwe zich goed kon ontwikkelen. Begin Maart werd door het koude schrale weer de groei behoorlijk afgeremd. Tijdens de zomermaanden was de groei gunstig. Het leek er zelfs op dat de tarwe eind Juli te vroeg zou afrijpen. Uiteindelijk is de tarwe half augustus geoogst. De opbrengst was ca 5100 kg/ha bij een prijs van 0,18 euro cent/kg. De stro werd in die tijd voor 29,5 euro per ha verkocht.
Haver
De eerste week van Maart werd begonnen met zaaien. In het begin van het seizoen ontwikkelde de haver zich goed. Maar door hevige slagregens begin Juli ging er toch wat haver plat. Er werd 4,9 ha van het nieuwe ras Selma gezaaid, die voor de vermeerdering als zaaizaad werd gebruikt. De opbrengst van de haver was 5200-5400 kg/ha met een prijs van 0,15 eurocent/kg voor de industrie en ca. 0,22 eurocent/kg voor de vermeerdering. Het stro bracht 18,15 euro/ha op.
Graszaad
Het zaad was niet onder al te gunstige omstandigheden gezaaid maar kwam toch goed de winter door. De hele zomer was de ontwikkeling van het gras goed. Onkruid kwam bijna niet voor. Het graszaad werd in de eerste helft van augustus gedorsen. Er werd 1655 kg/ha zaad geoogst bij een prijs van o,55 eurocent/kg. Het stro bracht per ha 32,2 euro op.
Pootaardappelen
Het poten van de aardappelen verliep moeizaam door de regenval in April. Herhaaldelijk moest gestopt worden door de regen. Door de slechte herfst van 1968 ging het poten ook nog eens moeizaam. Eind Mei werd voor het eerst gepoten tegen de aardappelziekte. Het zonnige en warme weer in Juli was bevordelijk voor het optreden van luizen. Door het sterk drogende weer in Juli was het loof goed dood te krijgen met een loofdodingsmiddel. Het rooien verliep onder goede omstandigheden. Mooie schone aardappels en weinig grond. Ondanks het korte groeiseizoen waren de kg opbrengsten hoog. 27690 kg/ha bij een prijs van 0,13 eurocent/kg.
Suikerbieten
Eind Maart begin April werden de bieten gezaaid. De bieten hadden door het koude gure weer moeite om goed boven te komen. In Mei groeiden de bieten hard door, waardoor 21 Juni de bieten het land vol hadden staan. De ruime vochtvoorziening in Mei gaf wel wat problemen met het dunnen en nawieden. Half september werd begonnen met rooien. Door het gunstige weer tijdens de campagne was het suiker gehalte goed te noemen. In het begin van de campagne was het suiker gehalte nog rond 14,5-15 % maar later werd dat 17-18 %. De opbrengst van de bieten 60,5 ton/ha bij een gemiddelde suiker % van 16 en een tarra % van 13 %. De prijs per ton was 30,85 euro. Voor die prijs kon men in die tijd goed bieten telen.
Wintertarwe
De tarwe kon in de herfst van 1969 onder optimale omstandigheden worden gezaaid. De grond was droog en de structuur goed. De tarwe kon zich daarom ook goed ontwikkelen. Door veel regen in Februari was de grond op sommige plekken dicht geslempt. De droogte in Mei en Juni hield het stro kort. Maar daardoor kon het tarwegewas niet legeren. Door aantasting van Bruine Roest in Juli rijpte het gewas snel af. De opbrengst viel uiteindelijk daardoor toch mee. Begin Augustus is de tarwe geoogst. De opbrengst per ha was 5,6 ton bij een prijs van 0,19 eurocent/kg. Het stro werd door een tekort nog verkocht voor 56,72 euro/ha.
Haver
Begin April werd de haver gezaaid. De haver stond vlot boven. De regen van Juli zorgde ervoor dat er doorwas in het gewas kwam.
Bij de oogst werd hierdoor hinder ondervonden. De kwaliteit was ook niet best. De haver werd gebruikt voor de zaaizaadvermeerdering. De opbrengst werd 6,4 ton/ha bij een prijs van 0,20 eurocent/kg. De stro werd voor 56,27 euro/ha verkocht.
Graszaad
Het graszaad werd in de laatste week van Augustus gezaaid. Het gewas ging goed de winter door. Tarweopslag en onkruid leverde nog wel wat extra werk op. Begin Augustus werd begonnen met de oogst. Het zaad was wel moeilijk droog te krijgen. De opbrengst was 1392 kg/ha bij een prijs van 0,73 euro. Het stro werd met 98,92 euro/ha duur verkocht.
Pootaardappelen en Consumptie aardappelen
Half April zijn de aardappels gepoot. Dit jaar ging dat met een pootcombinatie (+kopeg). Door het slechte weer in April verliep het poten moeizaam. Dit jaar kwamen er veel Coloradokevers en luizen voor. De laaste jaren had de Coloradokever zich weinig laten zien. De aardappelziekte kreeg in de maand Juni geen kans door het droge weer. Door de regen begin Juli konden de aardappelen goed groeien. Een deel van het pootgoed werd afgekeurd op bladrolvirus deze zijn later voor consumptie (blankschillige overzee) weggegaan. De opbrengst van het pootgoed 35 ton/ha bij een gem.prijs van 9,8 eurocent/kg. De opbrengst van de Consumptie was 49,8 ton/ha bij een prijs van 4,1 eurocent/kg.
Suikerbieten
Half April zijn de bieten pas gezaaid. Dit kwam omdat het weer het in deze maand behoorlijk liet afweten. Door veel regen en daarna felle droge perioden kwam er een korst op de bieten. De bieten zijn hier uiteindelijk toch doorgekomen. Vooral de maanden Mei en Juni deden de bieten goed. Rond 20 September zijn de eerste bieten gerooid. Er werd voor het eerst gerooid met het Herriau systeem. Dit ging vrij goed. Later in het seizoen ging dit wel wat moeizamer waardoor het tarra % ( gem. 28 % ) omhoog liep. De opbrengst was met 61 ton/ha goed. Het suiker % was 16,04 %. De prijs van de bieten kwam uit op 33,24 euro/ton.
Wintertarwe
Ondanks de late herfst kiemde het tarwezaad snel en stond de tarwe snel boven. De hele winter was het gunstig weer voor de tarwe en begon het vroeg te groeien in het voorjaar. Toch konden er door de snelle groei in Mei wat ziektes zoals Bruine Roest en Meeldauw in het gewas komen. Het gewas rijpte in Juli snel af maar de opbrengst van de tarwe, voor de zaaizaadvermeerdering , was toch nog 6240 kg/ha bij een prijs van 24,65 euro/100 kg. Deze prijs is ruim 13 gulden/100 kg hoger dan tarwes gebruikt voor voer. Voor de stro werd 45,4 euro per ha betaald.
Haver
Onder gunstige omstandigheden werd eind Maart de haver gezaaid. Ook de haver groeide goed door het gunstige weer. De opbrengst was 5878 kg/ha bij een prijs van 15,85 euro/100kg. Het stro bracht 45,4 euro/ha op. Wintergerst
Dit jaar werd er een deel van de tarwe opgeofferd voor wintergerst. Eind September werd de gerst gezaaid al vrij spoedig stonden de eerste plantjes boven. Het gewas kwam goed de winter door. Tijdens de regen in Mei bleef de gerst gelukkig overeind. Half Juli werd de gerst geoogst. De opbrengst was 6225 kg/ha maar de prijs van 16,02 euro/100 kg bleef toch achter bij de wintertarwe. Het stro daarentegen bracht nog wel 119 euro/ha op.
Pootaardappelen
Door het goede voorjaar zaten alle aardappels begin April in de grond. Toch was de grond nogal droog tijdens het poten. De groeiomstandigheden waren goed in het voorjaar. Eind Mei was het loof bijna dichtgegroeid. De selectie van het pootgoed verliep vlot er kwamen bijna geen zieke planten voor. In de eerste week van Juli werden de eerste aardappelen al doodgespoten omdat de maatverhouding al goed was. De rooidata was nog geen eens vastgesteld. Het weer tijdens het rooien was goed. De opbrengst was 32,9 ton/ha bij een gemiddelde prijs van 10,08 eurocent/kg.
Suikerbieten
Begin April zijn de bieten gezaaid. De bieten hadden eind April nog wel wat last van nachtvorsten maar de schade viel mee. Begin Mei werd met het dunnen begonnen, door de snelle groei van de bieten moest dit nogal snel gebeuren. De onkruiddruk viel mee.
Door het mooie weer kwamen er wel veel luizen voor waarvoor gespoten werd. Het weer tijdens de oogstcampagne was goed waardoor het rooien voorspoedig verliep . Het suikergehalte van 17,29 % en een tarra % van 17 % was heel goed. De kg opbrengst kwam uit op 65,9 ton/ha.
Wintertarwe (voor zaaizaadvermeerdering)
De weersomstandigheden voor het zaaien van Wintertarwe was in de herfst van 1971 zeer gunstig. De gezaaide tarwe stond snel boven en ze ontwikkelde ook tijdens de wintermaanden goed. Net zoals in de voorgaande jaren deden in de winter de ganzen, eenden en fazanten zich te goed aan de jonge tarweplantjes. Dankzij het relatief droge weer werd geen schade van betekenis veroorzaakt. De eerste Stikstof bemesting werd reeds vroeg in het seizoen gegeven waardoor het gewas spoedig begon te groeien.
De tarwe kreeg vrij vroeg in het seizoen te maken met een meeldauwaantasting ,later kwam daar nog bruine roest bij. De oogst van de tarwe verliep traag , daar was het wisselvallige weer in Augustus de oorzaak van. De opbrengst en de prijs van de tarwe bleven achter vergeleken met 1971. 4500 Kg tarwe bij een prijs van 28,09 euro/100 Kg. Voor de stro werd maar 18,15 euro/ha gevangen.
Haver
Dit jaar werd het ras Astor geteeld voor de zaaizaadvermeerdering. De haver had een goede start. Ze reageerde sterk op de toegediende stikstofgift, dit waarschijnlijk als gevolg van de grote voorraad stikstof die nog van het vorige groeiseizoen in de grond was gebleven. Door de zware regenval van begin Augustus ging de haver plat. Deze haver was dan ook moeilijk te dorsen. Het weer tijdens het dorsen was gelukkig wel goed. De opbrengst was matig, 4840 kg/ha bij een prijs van bijna 21,32 euro/100 kg. De stro bracht 18 euro/ha op.
Pootaardappelen
Het poten van de aardappelen verliep zeer vlot. De grond was droog en de structuur goed. Tijdens het groeiseizoen groeiden de aardappels goed wat weer zeer gunstig was voor het optreden van Aardappelziekte. Er moest regelmatig gespoten worden tegen deze ziekte. De selectie van de pootaardappelen verliep moeilijk, een storm in de laatste week van Mei vernielde veel blad zodat de aardappelen bijna niet te selecteren waren. Het rooien van de pootaardappelen verliep moeizaam. Na het doodspuiten droogde de grond slecht waardoor er veel grond mee de schuur inkwam. De kg opbrengst was wel goed, 36,9 ton/ha bij een gemiddelde prijs van 11,76 euro/100 Kg.
Suikerbieten
Onder gunstige omstandigheden werd Half Maart begonnen met bietenzaaien. Op 1 April stonden de bieten al boven. Daarna kwam er een koude periode met hagelbuien en wat nachtvorsten waardoor de groei afgeremd werd. Ondanks het vroege zaaidatum waren de bieten op 1 Mei niets verder in ontwikkeling dan in jaren dat laat werd gezaaid. De bieten moesten na een groeizame periode in Mei snel worden gedund. Aardappelopslag kwam dit jaar veelvuldig voor. Eind September werd begonnen met de oogst, zowel de kg opbrengst als het suikergehalte was in deze periode laag, maar door het zonnige weer en de relatief koude nachten in Oktober steeg het suikergehalte snel. De Kg opbrengst was gemiddeld 54,3 ton/ha met een suik
Wintertarwe (voor zaaizaadvermeerdering)
Het zaaien van de tarwe in het najaar van 1972 verliep onder gunstige omstandigheden. Door de zachte winter had de tarwe een goede stand. Door het zetten van knalapparaten en vlaggen werd geprobeerd om de eenden, ganzen, duiven en fazanten van de tarwe af te houden. De schade bleef zo beperkt. De eerste stikstof werd half Maart gestrooid. De tarwe ontwikkelde zich in het voorjaar vlot en vertoonde ook gedurende het zomerseizoen een goede stand. De schimmelziekte Meeldauw kwam weinig voor.
Onder ideale omstandigheden werd begin Augustus begonnen met de oogst. Voor het stro was dit jaar geen belangstelling zodat dit stro werd verbrand of verhakseld. Er werd een goede opbrengst gedorsen van ruim 6800 kg/ha. De prijs was 28,35 euro/100 kg.
Haver
Omstreeks Half Maart werd de haver onder goede omstandigheden gezaaid. De groei tijdens het seizoen was voorspoedig. In vergelijking met de wintertarwe viel de opbrengst wat tegen. Oorzaak hiervan misschien was dat er te weinig vocht was op het einde van het groeiseizoen. Het maaidorsen verliep voorspoedig . Het stro werd verhakseld. De opbrengst, 5075 kg/ha bij een prijs van 17,13 euro/100 kg.
Doperwten
Voor het eerst werden doperwten verbouwd op dit bedrijf. Het ras Corbette werd gezaaid. Hiervoor werd een vaste prijs/ha gegeven, 722 euro/ha.
Pootaardappelen
Voor 1 April zaten de meeste aardappelen in de grond. Door een koude en natte periode in April was de structuur van de grond niet ideaal om de aardappelruggen goed op te bouwen. De opkomst verliep daardoor traag en onregelmatig. Eind Mei begonnen de aardappelen goed te groeien , maar Begin Juni werd in de polder al een aantasting van Phytophtora waargenomen. Door het droge weer kwam er geen verdere uitbreiding. In Juli kregen de aardappels meer last van droogte maar door enkele regenbuien herstelden de aardappels zich weer. In de eerste helft van Augustus kon begonnen worden met rooien. De omstandigheden waren zeer gunstig.
De opbrengsten waren waren wel iets lager dan vorig jaar ( 33,7 ton/ha ) maar de prijs vergoedde veel, 16,07 euro/100 kg.
Suikerbieten
Ook dit jaar konden onder goede omstandigheden Half Maart de bieten gezaaid worden. De structuur van de grond was ondanks de zachte winter goed. Hierdoor kon een goed zaaibed gemaakt worden. Door het koude en gure weer van April werden de bieten in ontwikkeling afgeremd . Pas in de tweede helft van Mei kon begonnen worden met het dunnen van de bieten. Door een goede groei later in Mei hadden de bieten op de langste dag (21 Juni ) het veld dicht. Veel schieters kwamen dit jaar voor in de bieten. De voorspelling was in Augustus dat het suikergehalte 1-2 % hoger zou worden dan in 1972, maar door een zeer natte September maand en de hoge voorraad stikstof in de grond begonnen de bieten opnieuw flink te groeien. Het suiker % werd door de late afrijping van de bieten laag. De bietenoogst ving aan begin September. De bietenoogst verliep onder normale omstandigheden. De kg opbrengst was zeer goed, 61 ton/ha maar het suiker % viel tegen ( 15 % ) waardoor de kilogrammen suiker per ha uiteindelijk wat tegen viel, 9170 kg/ha. De prijs per ton werd 34,55 euro.
Wintertarwe (voor zaaizaadvermeerdering)
Het zaaien van de tarwe in het najaar van 1973 verliep onder gunstige omstandigheden. Door de zachte winter ontwikkelde de tarwe zich goed. De eerste stikstof werd begin Maart gestrooid. Tijdens het groeiseizoen kwam wat Gele Roest voor. Half Augustus werd er gedorsen. De opbrengst van de tarwe was zeer goed 8400 kg/ha bij een prijs van 27,07 euro/100 kg. Het stro werd niet verkocht door de slechte prijzen.
Graszaad
Dit waar werd graszaad ipv Haver gezaaid en wel Engels raaigras van het ras Berlenna. Het graszaad kwam goed de winter door. In de tweede helft van Juli werd het graszaad gedorsen. Door muizenvraat viel de opbrengst van 1000 kg/ha bij een prijs van 104 euro/ ha tegen. Het hooi is door de tegenvallende prijzen niet verkocht.
Doperwten
Dit jaar is er van het ras Danielle 6,2 ha erwten gezaaid. Eind Maart zijn ze gezaaid . De opkomst was goed, ruim een week na de zaai stonden de erwten boven. De loofontwikkeling was wat beperkt maar de peulzetting was goed. Eind Juni zijn de erwten geoogst. 3772 kg was de opbrengst bij een prijs van Fl 28,06 /100 kg.
Pootaardappelen en Consumptie aardappelen
Eind Maart werd begonnen met poten onder droge omstandigheden. De structuur van de grond was niet goed. De opkomst was ongelijk en de stand van het gewas daardoor ook. Door de regen van Mei viel het allemaal wel weer mee. Wel kwam er hier en daar wat lichte aantasting van Phytophtora voor. Eind Juli begin Augustus werden de pootaardappelen gerooid. 5,23 ha werd afgekeurd doordat er teveel opslag inzat. Deze aardappels zijn later als consumptie aardappelen gerooid. In de ruggen zaten veel kluiten tijdens het rooien van de pootaardappelen wat later met sorteren veel arbeid kostte. De opbrengst van de aardappelen 32,8 ton/ha bij een prijs van 16,64 euro/100kg. De opbrengst van de Consumptie was 63 ton/ha bij een prijs van 6,54 euro/100kg.
Suikerbieten
Eind Maart werden de bieten gezaaid. De weersomstandigheden waren gunstig maar de grond niet. Door het droge April weer zijn veel zaadjes droog komen te liggen waardoor deze veel later zijn opgekomen.21 Juni hadden de bieten het veld dicht. Half september werd begonnen met bietenrooien en op dat moment verslechterde het weer ook. Veel regen waardoor de oogst zwaar was voor mens en materiaal. De tarra liep daardoor ook op tot 28 %. De opbrengst was 58,3 ton/ha bij een prijs van 47,6 euro/ ton. Het suikergehalte was 16,4. Door een blijvend tekort aan bieten op de wereldmarkt werd door de EEG de bietenteelt extra gestimuleerd door een verhoging van de bietenprijs. Dat scheelde zo’n 454 euro per ha tov voorgaande jaren.
Wintertarwe (voor zaaizaadvermeerdering)
Onder uitermate slechte weersomstandigheden werd in het najaar van 1974 de wintertarwe gezaaid. Dit gebeurde rond begin November. De tarwe ( ras Lely ) is bestemd voor de vermeerdering. Door het zachte weer in de winter viel de opkomst en de ontwikkeling van het gewas mee. De stikstof kon half februari toegediend worden en in de tweede helft van mei nog een keer. Door het droge en warme weer van eind Juli rijpte de wintertarwe snel af. Begin augustus kon de tarwe gedorsen worden. De stro kon door de goede vraag prima verkocht worden. De kg opbrengst/ha was ca 7200 kg/ha bij een prijs van 23,88 euro/kg. De stro werd voor 48,55 euro/ha verkocht.
Graszaad
Dit jaar was het resultaat van de graszaadteelt ( Engels raairas van het ras Barlenna ) bijzonder goed. Er werd 1936 kg/ha geoogst bij een prijs van 93,77 euro/100 kg. Het hooi werd voor 109 euro/ha verkocht.
Doperwten (Conserven)
Eind april werden de erwten ( ras Onyx ) pas gezaaid. Het gewas ontwikkelde zich traag en bleef kort. Begin juli werden de erwten geoogst. De erwten werden gecontracteerd voor een vast bedrag / ha. Dat was 912 euro/ha.
Pootaardappelen
Koud, regenachtig weer en de slechte structuur van de grond hadden tot gevolg dat medio april de eerste aardappelen gepoot werden. De opkomst van de aardappelen verliep traag . In de loop van juni begon de groei er in te komen en trokken de aardappels bij. Daarna begon een droge periode die in augustus gepaard ging met hoge temperaturen. Ein juli werd begonnen met het rooien van de pootaardappelen.. Door de vele harde kluiten die met het rooien de wagen ingingen was de kans op beschadiging groot. Er werd besloten om het rooien uit te stellen en te wachten op regen. Toch later ( half augustus ) weer begonnen en veel kluiten meegerooid. Bij het sorteren in de winter van het pootgoed vergde het verwijderen van deze kluiten veel problemen en extra arbeidsuren. De opbrengst van het pootgoed was sinds 1965 niet meer zo laag geweest, ca 26,5 ton/ha. Door de schaarste van pootgoed werd de prijs wel ongekend hoog, 30,22 euro/100 kg. Bij de telers die consumptie aardappelen hadden begon de prijs met 9,07 euro/100 kg in augustus tot 22,7 euro/100 kg in december. In april 1976 werden zelfs sommige partijen voor 40,8 euro/100 kg verkocht .
Suikerbieten
Medio april werden de bieten gezaaid. Dit vond plaats in een matig tot goed zaaibed terwijl de structuur van de ondergrond verre van ideaal was. De gunstige omstandigheden na zaai zorgden er voor dat de bietjes goed konden ontwikkelen. Het droge weer in juli en augustus had tot gevolg dat de bieten vochtgebrek kregen. Het rooien vond onder zeer goede omstandigheden plaats. Ondanks de slechte structuur en de droogte in de zomer viel de opbrengst mee. 54 ton/ha bij een suiker % van 16,5. De prijs per ton was 57,1 euro. Het tarra % lag op 16 %.
Wintertarwe (voor zaaizaadvermeerdering)
Onder gunstige weersomstandigheden kon in het najaar van 1975 de wintertarwe gezaaid worden. De opkomst verliep vlot en ook gedurende de winter ontwikkelde het gewas zich goed. Ook dit jaar werd het ras Lely gezaaid. Deze wintertarwe is bestemd voor de vermeerdering. Doordat er tijdens de verdere groeiperiode weinig neerslag viel was het effect van de 2e gift stikstof zeer beperkt.
Door de felle droogte en de hoge temperaturen rijpte de tarwe snel af. Begin augustus was de tarwe geoogst. De kg opbrengst was 6350 kg/ha met een prijs van 29,17 euro/100 kg . Het stro bracht 89 euro per ha op. De industrietarwe bracht 24 euro/100 kg op.
Graszaad
De opkomst en verdere ontwikkeling verliep zonder problemen. Ook het dorsen verliep onder gunstige omstandigheden. Het zaad hoefde weinig te worden nagedroogd. De opbrengst was lager als 1975, 1577 kg/ha. Het zaad werd wel goed aan de prijs doordat elders percelen waren verdroogd. 98,2 euro/100 kg. Het graszaadhooi werd ook heel goed verkocht, 491 euro/ha.
Haver
Als proef werd er een perceel haver op het eind van november gezaaid. Het ras heet Leanda. Begin januari kwam deze haver boven en dankzij het zachte weer groeide het gewas goed. Door zware nachtvorsten in maart liep de haver nogal wat schade op. De kopakker werd doorgezaaid. Het gewas vertoonde een holle stand. Toch hadden de planten voldoende stengels die dikker waren dan normaal en later in het seizoen een flinke pluim. In de eerste week van augustus werd de haver gedorst. De opbrengst viel met 4735 kg/ha tegen. De prijs per 100 kg was 20,96 euro. En het stro bracht 88 euro/ha op.
Pootaardappelen
Doordat de grond zich gemakkelijk liet bewerken werden de aardappels al vroeg gepoot. Dit gebeurde soms onder koude omstandigheden. (Maart) Begin mei begonnen de aardappels boven te komen en hadden kennelijk weinig last van de kou gehad. Voor een goede ontwikkeling van de planten bleef het weer te droog. De stand van het gewas was door de goeie structuur redelijk te noemen. De aardappels kregen gedurende het seizoen wel last van de droogte. Het selecteren was geen eenvoudige zaak. Aan het einde van de groeiperiode zorgde primair bont voor terugzetting in klasse. Door de droogte vielen de opbrengsten wat tegen, veldgewas 24691 kg/ha. Ten gevolge van de schaarste brachten de pootaardappelen hoge prijzen op, 54,95 euro/100 kg.
Per ha 13568 euro. Ook bij de consumptie aardappelen waren de prijzen goed. De kg opbrengsten waren zelfs beter als in 1975. Gemiddeld 55 ton/ha. West Europa had veel last van de droogte waardoor sommige partijen achter de rooier al 25,8 euro/ 100 kg opbrachten. In september zelfs 34 euro/100 kg. Importen uit landen buiten de EEG hadden tot gevolg dat de prijzen niet zo werden als in 1975. Maar door de opbrengst was het saldo per ha wel een stuk hoger.
Suikerbieten
Door de zeer goede structuur werden de bieten al half maart gezaaid. Het was die maand wel zeer koud. Door bietenkevertjes, aardvlooien etc sneuvelden wel wat bietenplantjes. In mei begon de groei goed op gang te komen en stonden de bieten er goed voor. Maar door wegval ( door vreterij ) wel wat onregelmatige stand. Ook de bieten kregen last van de droogte. Eind augustus viel er weer wat regen van betekenis waardoor de groei flink doorzette. Het rooien ging ook beter doordat de grond wat zachter werd van de regen. De opbrengst was hoog, 64 ton/ha, met een hoog suikergehalte, 17,1%. De prijs van 50,58 euro/ton. In dit jaar werd de aardappelbewaring opgeknapt. De koelgoten waren in de loop van de jaren wat verzakt. Deze zijn hersteld. Op de hoofdkoelgoten werden betonnen zijgootjes aangelegd om een betere ventilatie te verkrijgen. De vloer ertussen werd van een betonverharding voorzien.
Wintertarwe (voor zaaizaadvermeerdering)
Dit jaar is het ras Nautica gezaaid, een nieuw ras dat jaar. Na een goeie opkomst en een zachte winter had de tarwe een dichte stand. Het was een vrij nat voorjaar ,maar ondanks dat kwam er niet echt veel ziekte voor in de tarwe. Door het natte weer in augustus werd er wel laat geoogst. De kg opbrengst was 7000 kg/ha met een prijs van 29,05 euro/100 kg . Het stro bracht 115 euro per ha op.
Tuinbonen
Dit jaar werden er ook tuinbonen geteeld. Het ras is Rowena. De teelt vond uitsluitend plaats op basis van een vaste prijs per ha, 1165 euro/ha. Afhankelijk van de grootte van het perceel werd nog een premie betaald.
Pootaardappelen
Het weer in het voorjaar van 1977 was niet ideaal zodat er niet echt vroeg gepoot kon worden. De oogstverwachting was door het ongunstige voorjaar dan ook niet bijster hoog te noemen. Op de kwaliteit van het geleverde uitgangsmateriaal was nogal wat aan te merken waardoor de selectie veel werk vroeg. De opbrengst/ha was in 1977 minder dan in 1976, 22,5 ton/ha bij een gemiddelde prijs van 35,85 euro/100 kg.
Bij de consumptie aardappelen vielen de prijzen niet mee. Zowel in binneland als in het buitenland was er sprake van een groot overschot aan aardappelen. Bintjes brachten bij een opbrengst van gem. 50 ton/ha ca. 6,1 euro/100 kg op.
Suikerbieten
De suikerbieten werden voor 1 april gezaaid. Het ras is Monohil. De opkomst en eerste groei verliep traag door de lage temperaturen. In juni werd dat wel weer wat goedgemaakt zodat er toch nog een 60 ton/ha kon worden geoogst bij een suikergehalte van 16,5 %. De prijs kwam met dit suikergehalte op 48,9 euro /ton.
De wintertarwe is op 14 en 22 oktober gezaaid. Door een koele zomer werd de wintertarwe pas 23 augustus geoogst. De opbrengst was 9.132 kg/ha. De tarweprijs was ca. 21 euro/100 kg. Het stro is 27 augustus geperst.
De zaaiuien zijn 20 maart gezaaid. Door een harde korst zijn de uien 28 april gerold met een cambridgerol. De uien zijn pas 5 november opgeladen.
De suikerbieten werden dit jaar al vroeg gezaaid en wel op 20 maart. De rassen Regina en Monohil werden gezaaid. Helaas kwamen er te weinig planten op (ca. 30.000 ha) en dus werd er besloten om de suikerbieten over te zaaien. Oorzaak van slechte opkomst was een harde korst waar de suikerbieten niet allemaal door heen konden komen. Het overzaaien gebeurde op 3 mei. Er werd gekozen voor het ras Bingo, dit ras heeft een snelle begin ontwikkeling. Na het zaaien van de suikerbieten werd er meteen gerold met de cambridgerol. 15 mei kwamen de suikerbieten boven.
24 oktober, 7 november en 26 november zijn de suikerbieten gerooid.
Op 14 en 15 april zijn de aardappels gepoot. Er werd gepoot met een Solve getrokken aardappelpootmachine. De aardappelruggen zijn van 16 tot en met 19 april aangefreesd. De pootaardappelen zijn 9 en 10 augustus gerooid. De opbrengst van het pootgoed was, 41.842 kg/ha waarvan 32.856 kg in de maat 35/55 mm. De consumptie aardappelen zijn 12 tot en met 14 oktober gerooid. De opbrengst was 58,5 ton/ha.
De blauwmaanzaad is 26 maart gezaaid. 2 september is de blauwmaanzaad geoogst. Opbrengst 2216 kg/ha.
In november 2014 na het bieten rooien is meteen wintertarwe gezaaid. 28 augustus is de wintertarwe geoogst. Een dag later is het stro geperst.
18 en 19 april zijn de suikerbieten gezaaid. 1 mei is de korst gebroken, waarna de suikerbieten 4 mei boven staan. 11 oktober is 4,65 ha gerooid. 29 oktober 3 ha en 14 november is nog eens 4,5 ha gerooid.
De uien zijn 19 april gezaaid. 10 september zijn de uien gerooid en 12 augustus opgeladen.
De aardappels zijn 22 en 23 april gepoot en 24 tot en met 26 april zijn de aardappelruggen aangefreesd. 15 mei komen de eerste aardappels boven. 14 augustus is er phytophthora ontdekt. In het blad en ook al wat in de knol. De pootaardappelen zijn 31 augustus gerooid. 13 tot en met 16 september zijn de consumptie aardappelen gerooid.
25 mei zijn de doperwten gezaaid. Het ras is Ciska. De doperwten zijn 19 augustus geoogst.
10 mei zijn de stamslabonen gezaaid. De stamslabonen zijn 16 en 17 september geoogst.
25 februari kon de wintertarwe al vroeg bemest worden. De structuur van de grond was na de winter van 1997 toch mooi.
Op 25 maart is het erwtenland klaargemaakt waarna ze de volgende dag gezaaid zijn. Het weekend erna is het bietenland klaargemaakt. Deze zijn de 31e maart gezaaid.
6 april kwamen de eerste erwten al boven. 22 april de bieten.
Na een tijdje van wisselvallig weer konden de uien op 23 april worden gezaaid.
De uien teelde ik toen nog voor De Groot en Slot. Er worden diverse ouderlijnen gezaaid die het jaar erop weer worden geplant in Frankrijk tbv zaaizaadvermeerdering.
Het beoordelingsproefveld van De Groot en Slot werd op 1 mei gezaaid.
De aardappels werden pas 4 en 5 mei gepoot. Door de natte aprilmaand aan de late kant.
Doordat ik het pootgoed begin april al had opgehaald moesten deze een keer omgestort worden ivm de groter wordende kiemen. (zie foto onder)
8 en 9 mei zijn de aardappelruggen opgefreesd.
In 1998 had ik ook voor het eerst een stuk land voor de verhuur van tulpen en irissen.
De tulpen en irissen moesten 20 en 21 mei worden beregend.
De erwten begonnen 23 mei te bloeien.
De eerste ellende van 1998 begon in juni. Door vele regen begin juni konden we niet meer zelf met de tractor de aardappels spuiten tegen phytophtora. Gelukkig konden we in die tijd de aardappels nog bespuiten met het sproeivliegtuig. De sproeivliegtuigen hadden het erg druk omdat iedereen wilde spuiten met het vliegtuig. Het was ook nog eens ideaal schimmelweer waardoor er toch wat phytophtora in het gewas kwam.
De eerste flinke wateroverlast in juni.
26 juni zijn de erwten gedorsen, ca 6,5 ton/ha. In de aardappels werd steeds meer phytophtora gevonden.
Er moest in 1998 veel gespoten worden om de phytophtora de baas te blijven.
29 juni werden de eerste tulpen gerooid. Er werd veel grond meegerooid. (zie foto onder)
4 juli waren alle tulpen gerooid. Gelukkig kregen we later het seizoen door mooie warme dagen de phytophtora in de aardappelen onder controle.
10 augustus werd de wintertarwe gedorsen.
Omdat de tarwe ( 4 ha) voor zaaizaadvermeerdering naar Emmeloord moest kon deze tarwe rechtstreeks in onderlosser worden gelost.
De andere tarwe(voer) konden we zelf naar Swifterbant vervoeren.
De tarwe werd onder goeie omstandigheden gedorst. De opbrengst viel wel tegen ( rond de 8 ton/ha).
Dit kwam door de natte junimaand waardoor vooral veel aarfusarium voorkwam.
18 augustus heb ik nog 5,8 ha land gediepploegd. Dit is het tweede stuk. In 1997 had ik al 3,6 ha omgeploegd. De diepte is 65 cm.
Vanaf 18 augustus zijn er al wat uien gerooid. Deze waren al voldoende uitgegroeid.
Eind augustus zijn de irissen gerooid. (zie fotos onder)
De omstandigheden om te rooien waren goed. Alleen het land, wat de irissen achter liet, is niet zo mooi. Dit zal in 1999 als er aardappels op komen te staan zeker merkbaar zijn.
Vanaf begin september is het af en toe behoorlijk gaan regenen. Daardoor konden we pas eind september de Bintjes rooien. Het was warm weer maar het rooien verliep moeizaam. De grond is door de vele regenval in 1998 erg slecht.
Het restant van de uien zijn ook rond deze tijd gerooid. Dat is ook een stuk later dan normaal (begin september).
Nadat onze aardappels gerooid waren, zijn we verder gegaan bij mijn collega. Hier moest 16 ha worden gerooid.
Het rooien verliep nog langzamer als bij ons zelf.
Op donderdag 8 oktober moesten we nog een paar ha rooien toen het regenwater met bakken uit de hemel naar beneden viel. Dit was ook de laatste kans want we kregen geen kans meer om de rest te rooien.
Hetzelfde gold voor onze uien. Die konden we niet opladen omdat we nog aan het aardappelrooien waren.
Op 14 oktober heb ik wel 3,6 ha bieten gerooid. Deze bieten stonden op vers gediepploegde grond. En dat hebben we geweten. Met onze enkelassige kipwagens konden we niet over het land. We zakten te diep weg in de grond. De verse grond was te los. Zelfs de bietenrooier, een 6 rijige Vervaet, had moeite om te blijven rijden. Met kipwagens met tandemas konden we de bieten gelukkig van het land krijgen.
Op 27 oktober ging het echt mis met het weer. Meer dan 50 mm neerslag. Weer staat alles blank.
Foto’s WATEROVERLAST NOORD NEDERLAND 1998
Door de wateroverlast in Nederland stijgen de aardappelprijzen ook fors. Op 2 november heb ik 100 ton Bintjes verkocht voor 0,204 eurocent/kg.
Op 7 november hebben we met 40 man nog uien opgeraapt. 122 kisten uien van 600 kg zijn zodoende nog gered. (Fotos onder)
Het was voor de 40 man wel afzien in het koude weer en blubber.
Voor het aardappelrooien is het nog steeds te nat.
Op 18 november zijn de laatste suikerbieten gerooid. Het begon al wat kouder te worden. De volgende dag vroor het al behoorlijk. De suikerbieten konden direct afgedekt worden.
Vanaf dat moment was de aardappeloogst verloren. Ook het restant van mijn uien ( 1ha ) is niet meer opgeladen. Deze zijn later omgeploegd. De aardappels die ik gelukkig wel in de schuur had werden alsmaar duurder. De laatste aardappels heb ik zelfs nog voor 28 eurocent/kg verkocht.
Voor de boeren die de aardappels en andere gewassen verloren hebben zien gaan kwam er een speciale waterschaderegeling of oogstschaderegeling. Wel was er een eigen risico waardoor ik mijn 1 ha uien niet meer vergoed kreeg.
Al met al zal ik het beruchte jaar 1998 niet gauw meer vergeten.
Elandweg 73
8255 PT Swifterbant
Telefoon: 06 209 584 01
E-mail: info@harrysfarm.nl
Iedere twee maanden verstuurt Harry e-nieuws naar zijn abonnees. Wil je ook heel gemakkelijk het nieuws in de mail ontvangen?
Cookie | Duur | Beschrijving |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |