8 februari 2018; KAS zwavel strooien op wintertarwe

1e bemesting op wintertarwe

Nu de grond hard is door de vorst heb ik de wintertarwe voor de eerst maal een kunstmestgift gegeven. Dit heb ik gedaan met de meststof KAS zwavel. 24 % van deze meststof is stikstof en 15 % is zwavel. In deze meststof zit o.a. stikstof wat belangrijk is voor de groei en zwavel. Zwavel speelt in de plant een rol in de ontwikkeling van eiwitten, aminozuren en vitaminen en stimuleert de werking van stikstof in de plant. Doordat de laatste jaren de industrieën schoner zijn geworden is er minder uitstoot van zwavel. Het regenwater is schoner geworden en de planten hebben daardoor juist weer wat gebrek aan zwavel. Wintertarwe kan in het voorjaar wat zwavelgebrek krijgen. Vandaar dat dit element aan KAS word toegevoegd. De meststof wordt geleverd door Agrifirm in 600 kg grote bigbags. Met de heftruck hang ik de bigbag boven de strooier en snij deze van onder open.  Ik strooi de eerste keer 500 kg per ha.

De strooier, een Vicon Rotaflow,  heeft ISObus waardoor via een kabel van strooier naar de trekker allerlei instellingen gemaakt kunnen worden en er kunnen diverse gegevens uitgelezen worden. De hoeveelheid kilogram te strooien meeststof en breedte kan bijvoorbeeld ingevoerd worden. Bij harder of zachter rijden met de trekker past de strooier automatisch de uitstroomhoeveelheid van de meststof aan. Tevens rijdt ik op GPS, daardoor kan ik recht rijden. De trekker stuurt automatisch via gps signalen. Ik rijd met de Trimble Autopilot van Agrometius. Ik strooi 24 meter breed.

De wintertarwe heeft voor de groei en optimale opbrengst nog niet genoeg aan deze eerste bemesting. In april heeft de wintertarwe een tweede bemesting nodig.