24 januari 2018; aanvoer champost

Aanvoer champost

Woensdagmorgen 24 januari zijn er 5 vrachten met in totaal ca. 180 ton champost gebracht. De champost komt bij Prochamp uit Velddriel vandaan.

Prochamp is een producent van champignonconserven die de totale productieketen in eigen hand heeft. Van het bereiden van compost, het duurzaam telen van champignons tot en met het vermarkten van geconserveerde champignons. Dit alles binnen een straal van enkele kilometers. De champignonconserven worden wereldwijd verkocht.  (bron; Prochamp)

Champost is een product dat afkomstig is uit de teelt van champignons. Het is de voedingsbodem waarop de champignons groeien. Om tot die ideale voedingsbodem te komen doorloopt het product een zorgvuldig proces. Per week worden 50 vrachten champost afgevoerd verdeeld over de maandag en de woensdag. 

COMPOSTBEREIDING

Het proces begint met de productie van het substraat. Van paardenmest, kuikenmest, stro, kalk en water wordt een mengsel gemaakt dat in tunnels wordt gefermenteerd. Vervolgens wordt het mengsel overgebracht naar een andere tunnel, waarin het gepasteuriseerd wordt om alle, voor de champignons schadelijke, elementen te doden. Na het afkoelen ontstaan in het substraat de voedingsstoffen die nodig zijn voor de groei van de champignons. (bron; champostverkoop.nl)

BROED EN CHAMPIGNONMYCELIUM

In de volgende fase wordt het broed aan het substraat toegevoegd. Het broed bestaat uit gesteriliseerde graankorrels die omgroeid zijn met het champignonmycelium. Het mycelium groeit nu door het gehele substraat. Wanneer dat volledig doorgroeid is, wordt het van het productiebedrijf overgebracht naar de kwekerij. (bron; champostverkoop.nl)

20 december 2017; excursie Prochamp, champost

CHAMPIGNONTEELT

In het teeltbedrijf wordt het substraat in een laag van constante dikte op de champignonbedden gebracht. Het substraat wordt afgedekt met een laagje dekaarde dat zorgt voor de gewenste waterhuishouding tijdens de groei. Na 18 tot 21 dagen kunnen de champignons voor de eerste keer worden geoogst. Vervolgens kan na ongeveer 10 dagen voor een tweede keer worden geoogst. Dat oogsten gebeurt machinaal. De geoogste champignons worden visueel geïnspecteerd, waarbij onvolkomenheden verwijderd worden. (bron; champostverkoop.nl)


ORGANISCHE STOF

Wat na het twee maal oogsten van de champignons overblijft is de voedingsbodem (champost) die het groeiproces van de champignons tot een succes heeft gemaakt. Champost heeft een hoog organische stofgehalte en is absoluut vrij van ziektekiemen, onkruidzaden en aaltjes. (bron; champostverkoop.nl)

CONSTANTE KWALITEIT

Deze perfecte bodemverbeteraar heeft een positieve invloed op de structuur, het vochthoudend vermogen en de bewerkbaarheid van de grond. Champost zelf is het jaar door van een vrijwel constante kwaliteit. Bij de Peffer Group is dat zeker het geval omdat we zelf de samenstelling van de compost en het gehele verdere proces regelen. Een van de grote voordelen van het beheersen van de totale procesketen binnen onze groep. (bron; champostverkoop.nl)

1.000 kg champost bevat gemiddeld:

  • 340 kg droge stof
  • 200 kg organische stof
  • 45 kg calcium
  • 6,7 kg stikstof (hiervan hoeft maar 25% te worden berekend in de aangifte)
  • 3,6 kg fosfaat
  • 9 kg kalium
  • 2,5 kg magnesium

1 m³ champost weegt ongeveer 560 kg. (bron; champostverkoop.nl)

Richard Bolle (Tel; 06 53317671)  is de commissionair voor champost hier in Flevoland. Richard Bolle heeft in december een rondleiding georganiseerd bij Prochamp in Velddriel onder leiding van Leon van de Eikhof. Erg interessant.


 



De champost wordt na de oogst van de wintertarwe over de tarwestoppel uitgereden.