21 augustus 2017; dagje Friesland met uitreiking Peperprijsvraag beker en bodywarmer

Pieperprijsvraag beker en bodywarmer uitgereikt

Maandagochtend heeft de gelukkige winnaar, slager Sipke Hiemstra, voor zijn mooie ambachtelijke slagerij in het Friese Sexbierum de pieperprijsvraagbeker en bodywarmer van mij in ontvangst genomen. Dit jaar was hij 1 van de 535 deelnemers die meededen aan de inmiddels zesde editie van de Harrysfarm Pieperprijsvraag. Doordat er in zijn Facebooktijdlijn het berichtje van de Pieperprijsvraag door vrienden werd geliked wilde hij ook wel een gokje wagen. Door de hoogte, breedte en lengte te schatten en daarna een berekening er op los te laten kwam hij uit op 112.000 kg. Uiteindelijk exact de hoeveelheid die er nog lag. En dat is de eerste keer in het zesde jaar van het bestaan van de Pieperprijsvraag.  Met een bakkie koffie hebben we gezellig nog wat gekletst over o.a. hoe zijn slagerij is ontstaan en hoe hij toch wel wat affiniteit heeft met de akkerbouw aangezien hij vrienden heeft die een akkerbouwbedrijf hebben. Tevens werkte Sipke vroeger bij een akkerbouwer voordat hij de slagerij van zijn vader heeft over genomen. Na de koffie nog een rondleiding door de slagerij gehad. Buiten voor de slagerij werd de beker en bodywarmer door mij uitgereikt. We kregen nog een zakje met gesneden grillworst mee voor onderweg.

Hieronder de uitslag van 2017.

Pieperprijsvraag 2017


Mijn broer was ook mee en nu we toch in Friesland waren hebben we nog een rondje gedaan door het akkerbouwgebied boven Sexbierum. In dit gebied vlakbij de Waddenzee bij Westhoek en Koehool worden veel pootaardappelen geteeld. Eerst kwamen we nog langs Oosterbierum waar Lamb Weston een fritesfabriek heeft draaien.


Via Harlingen zijn we bij Kimswerd gestopt om collega twitterraar Reinder Hogenhout te bezoeken. Hij was zelf nog de aardappels aan het spuiten. Toevallig was hij daar net klaar mee en konden we achter hem aan rijden naar zijn bedrijf. Ze hebben naast het akkerbouwbedrijf ook nog een verkooppunt voor gewasbeschermingsmiddellen, zaaizaden en kunstmest. Dat heet Agroservo. We hebben buiten in de tuin onder het genot van een kopje thee wat gekletst.


Na Kimswerd zijn we via de mooie plaatsjes Makkum, Workum en Hindeloopen bij Lemmer de Noordoostpolder ingereden.


In de Noordoostpolder kwamen we nog twee combines tegen die zomertarwe aan het dorssen waren.

En zo dat de dag in Friesland erop. Ben benieuwd waar we volgend jaar heen mogen om de Pieperprijsvraagbeker en bodywarmer uit te reiken.